Gymnastikkurser
Vægtbæring på armene

Vægtbæring på armene!

Vægtbæring på armene er evnen til at kunne løfte sin egen kropsvægt på armene, både med strakte og bøjede arme.


Børn vil i de fleste gymnastikse elementer blive tvunget til at bære deres vægt på armene i kortere eller længere tid.

Derfor får børnene de bedste forudsætninger for at kunne gennemføre øvelserne, hvis de har en god styrke og stabilitet i overkroppen. De får nemmere ved springene og derved en større positiv oplevelse.

I et springperspektiv er der forskel på, vægtbæringsudfordringen, alt efter om der er tale om et forlæns spring eller et baglæns spring. Vægtbæring forekommer for eksempel i håndstand, som er et forlæns spring, og i flik flak, som er et baglæns spring. Disse to eksempler kræver forskellig styrke og stabilitet i skuldre og arme, og derfor er det vigtigt, at vi allerde med de mindste gymnaster begynder at lege med styrkegivende aktiviteter af forskellig karakter.

Trillebør
Krabbegang
Hestespark
Kravle ned af balancebom
Håndstand

Trillebør

Gymnasten ligger i håndliggende og den voksne tager fat i hoften eller i lårene. Det er vigtigt at gymnasten ikke svejer i ryggen, men er i stand til at holde stabiliten i core/centret. Hvis den voksne holder barnet på lårene og barnet svejer, vil det hjælpe, at  holde på hoften i stedet.

Fra børnene er helt små, kan du lege med vægtbæring i træningen. Når det lille barn kan ligge på maven og begynder at skubbe sig op på armene, kan det gå trillebør.

Krabbegang

Gymnasten sidder på numsen, sætter hænder og fødder i gulvet og løfter numsen fri fra gulvet.

En nem øvelse, der kan bruges i stopdans eller som en del af en redskabsbane. Krappegang er en mild form for vægtbæring. Øvelsen kan gøres sværere og dermed mere styrkekrævende ved at presse hoften op mod loftet, så kroppen bliver vandret. Udover vægtbæring styrkes børnenes mobilitet i skuldrene også i denne øvelse.

Hestespark

Gymnasten sidder i hug med hænderne på gulvet. Der foretages et afsæt med benene så vægten kommer over på armene og fødderne “sparkes” op i luften.

Hestespark er en forøvelse til håndstand. Øvelsen er god, da barnet bliver trænet i at holde/spænde imod bevægeretningen - i både skuldre og arme. Gymnasterne skal kontrollere deres bagside af skuldre og den øvre del af rygmuskulatur for ikke at falde på næsen. Hestespark kan trænes som en del af en rytmesekvens, en stopdans eller i forbindelse med en springstation, hvor der trænes håndstand.

Kravle ned af en balance bom

Gymnasten kravler ned af en bænk/ balancebom, der står skråt, altså hævet i den ene ende, fx vha. en ribbe eller en plint. Det er vigtig for at øge belastningen på armene, at gymnasten kravler nedad.

Denne øvelse er med til at træne den spænding, der skal være i skuldermuskulaturen i alle forlæns spring (håndstand, hovedspring, overslag, kraftspring og flyvspring), for ikke at “falde” frem i skulderne og miste stabiliteten for derefter at falde på næsen. Øvelsen kan gøres mere krævende ved at lave Abekravl, dvs. i stedet for at kravle på knæene, så kravle på tæerne.

Håndstand

Gymnasten svinger op på hænder med strakte arme, ben og tæer. Træneren laver modtagning ved at gribe i hoften og sikre balancen. Gymnasten skal kigge i gulvet.

Det er gymnasten selv, der skal holde sig oppe og skabe stabiliteten, for at håndstanden ikke falder sammen.

Håndlæggende
Kravle baglæns op af væg
Abekravl
Flik ned fra en madras

Håndliggende (vinke med hænder og fødder)

Gymnasten ligger med strakt krop med vægten på tæer og på hænder, armene er strakte.

Gymnasten skal bære sin vægt, samtidig med der skal holdes en core-stabilitet for ikke at sveje eller stritte med numsen. Øvelsen kan gøres sværere ved at vinke med den ene hånd eller den ene fod.  Det er vigtigt, at stabiliteten stadig er tilstede i øvelsen.

Kravle op af en væg

I denne øvelse står børnene med ryggen mod en væg, ribbe eller en måtte, der står lodret. Gymnasten sætter hænderne i gulvet og kravler baglæns op af væggen med fødderne. Målet er at barnet kan placere hænderne så tæt på måtten som muligt. Den eneste opgave instruktøren har i denne øvelse, er at motivere og sikre core-stabilitet. Dvs. sikre at gymnasten svejer i ryggen.

Abekravl

Abekravl er kravl på hænder og fødder, hvor der skal lige meget vægt på hænderne og fødderne.

Denne øvelse træner den dynamiske styrke og stabilitet, fordi børnene kravler i forskellige retninger, hurtigt og langsomt, og laver pludselige retningsskift. Ved abekravl trænes hele skuldremuskulaturen; der trænes alsidig styrke og stabilitet i alle retninger.


Flik flak ned fra madras

Gymnasten ligger på ryggen på en madras. Gymnasten skubber sig udover kanten (skubber med fødderne) og sætter hænderne i gulvet så tæt på madrassen som muligt. Benene svinges efter kroppen.

Dette er en forøvelse til Flik flak, hvor al fart er fjernet, hvilket betyder at gymnasten kan fokusere på at komme baglæns ned og øve sig i vægtbæringen på armene i baglæns spring. (flik flak)